• Laddar data...

76.4% av icke-professionella CFD-handlare förlorar pengar.

Hur fungerar skatt på kryptovalutor?

Beskattning av kryptovalutor sker i stort sett på samma sätt som beskattning av aktier. Skatteverket har samma regler för båda tillgångarna och du behöver därmed själv notera på en K4-blankett vilka vinster/förluster som skett under föregående år vid handel av kryptovalutor. Uppstår det en vinst ska denna beskattas med 30%. Så länge som transaktioner skett mot SEK är skillnaden inte stor mot deklarering av värdepapper. Det finns däremot flera punkter som kan göra denna deklaration betydligt krångligare.

Vill du få hjälp med din deklarering av kryptovalutor? Kontakta Koinly så hjälper de dig räkna ut och betala din skatt snabbt, enkelt och utan några som helst krångligheter.

I grunden funkar skatten på kryptovalutor som skatten på aktier

I grunden sker deklaration med kryptovalutor på samma sätt som deklaration av aktier. Du räknar ut omkostnadsbeloppet vid varje köp. När sedan försäljning sker räknas vinst/förlust ut utifrån försäljningskostnad i förhållande till omkostnadsbelopp.

Har handel enbart skett mot SEK (eller där värdet anges i SEK) är det inte några svårigheter. Sådan handel sker exempelvis på Coinbase och BitPanda.

Omkostnadsbelopp

Omkostnadsbelopp är totala summan som betalats för en specifik kryptovaluta dividerat med antalet coins/token man äger.

Det skulle därmed kunna innebära följande:

  1. Du köper 0,5 Bitcoin för 25 000 kr
  2. Du köper 0,5 Bitcoin för 30 000 kr
  3. Du köper 0,5 Bitcoin för 45 000 kr
  4. Totalt har du kostnaden uppgått till 100 000 kr och du har 1,5 Bitcoin. Det innebär ett omkostnadsbelopp på 66 666 kr/Bitcoin.
  5. Du säljer 1 Bitcoin för 70 000 kr.
  6. Eftersom omkostnadsbeloppet var 66 666 kr och du säljer för 70 000 kr uppstår en vinst på 3 334 kr. Det är denna vinst som ska beskattas med 30%.

Stake, Airdrop m.m.

Har du fått kryptovaluta via en airdrop eller genom ”proof of stake”? I detta fall har du inte några omkostnader vilket innebär att omkostnadsbeloppet ska sättas till 0kr. För utlåning av kryptovalutor och margin trading gäller särskilda regler som du kan läsa om i denna skatteguide.

Byte mellan kryptovaluta

En orsak till att det är svårare att deklarera kryptovalutor än att deklarera aktier är att handeln inte alltid sker mot SEK. Många väljer exempelvis att använda Binance som handelsplats där enbart byte sker mellan olika kryptovalutor. Du byter Bitcoin mot en rad andra valutor och får därmed inte någon tydlig omkostnad i SEK.

Ett byte räknas som en försäljning och ett nytt köp och ska därmed deklareras utifrån det. Byter du 1 Bitcoin till 100 Litecoin behöver du kontrollera kursen i Bitcoin vid bytestillfället. Det är vad du beräknas sälja detta innehav för (försäljningsvärde). Därefter blir inköpskostnaden för dessa 100 Litecoin samma summa i SEK.

Det är framförallt detta som gör det svårt att ha koll på alla transaktioner. Detta inte minst om man väljer att ta fram alla deklarationsunderlag i efterhand.

Köp med kryptovaluta

Använder du kryptovaluta för att köpa en produkt eller tjänst räknas även detta om avyttring. I detta fall ska du bokföra värdet på den produkt du köpt som försäljningssumma för de kryptovalutor som används i transaktionen. Används exempelvis 1 Bitcoin för att köpa en bil, och bilens värde på marknaden är 50 000 kr, räknas det som försäljning av 1 Bitcoin till ett värde av 50 000 kr.

Förenklad redovisning

Från och med 2019 sker förenklad redovisning för handel med kryptovalutor. Det betyder att man inte behöver redovisa varje transaktion för sig, något som skiljer mot aktiehandel. Istället kan en totalsumma räknas ut för varje kryptovaluta som man handlat med under året. Om du under året har genomfört 40 transaktioner behöver du bara se på total summa du betalat/sålt för och därmed räkna ut genomsnittligt värde.

Hjälp finns till hands!

Koinly.io logo

Om du växlat mycket på krypto börserna kan det bli svårt att räkna ut allting för hands. Vi rekommenderar därför Koinly.io som är ett deklarations program för kryptovalutor. Koinly kan importera transaktioner från dina exchange konton och wallet adresser automatiskt och räkna ut dina kapital vinster. Du laddar sedan ner en ifylld K4 blankett som du kan lämna till skatteverket. Kan inte bli enklare är så!